Senast år 2020 ska all befintlig kylmedium bytas ut och ersättas av den miljövänliga gasen R-290. Det är den enda gasen som kommer få användas enligt de nya EU-direktiven. Kylgasen R-290 är ett kylmedium som används överallt där man ska generera kyla såsom i kyl- och frys samt luftkonditionering.

Det är bland annat tack vare detta nya krav från EU som Patrik Tedsjö, VD Wood´s, nu flyttat produktionen av miljövänliga luftavfuktare till Prodma, Electrolux tidigare lokaler, i Mariestad.

För SVT Nyheter Väst berättarPatrik Tedsjö:

”Idén föddes för ett år sedan ungefär. Vår produktion som låg i Kanada var inte så intresserade av att göra den satsningen som krävdes för att uppnå EU:s krav. Så därför beslutade vi att flytta produktionen”.

För ytterligare information är du välkommen att kontakta oss.

Lokal rekrytering

Företagets luftavfuktare kommer inte enbart vara miljövänliga utan även vara effektivare.

Gasen är helt miljövänlig – det vill säga att det inte kommer påverka växthuseffekten. Men gasen innebär också en förbättrad effektivitet.

Det kommer inte vara aktuellt med att flytta med personal till Mariestad utan all rekrytering till produktionen sker lokalt.

Vi har en åtta till tio anställda som arbetar i produktionen som är anställda härifrån. Tillsammans med vår samarbetspartner Prodma kommer vi ha ungefär 85 personer.

Om allt går som planerat så kommer antalet anställda motsvara samma antal som Electrolux hade innan de la ner sin verksamhet.