MARIESTAD: Lokala tjänstemän räddar jobb i Mariestad

Tillsammans har de 94 års erfarenhet av att jobba på Electrolux i Mariestad. Nu tar tjänstemannatrion Jan Kristoffersson, Anders Larsson och Jan Eklund över fabriken. En affär som räddar 60 lokala arbetstillfällen.

Kvalitetschef (Kristoffersson), produktionsteknisk- och fastighetschef (Eklund) och utvecklingschef (Larsson) kunde tillsammans med platschef Magnus Karlsson äntligen ge medarbetarna på Electrolux ett konkret besked sista dagen inför semesterperioden då fabriken stänger: I april nästa år tar lokala bolaget Prodma AB över produktionsdelen. Ett övertagande som varit en välkänd hemlighet det senaste året.

– Vi har förhandlat i nästan ett och ett halvt år, men idéerna föddes tidigare än så. Alla har ju märkt utvecklingen på fabriken och förstått att det inte skulle hålla i längden, säger Jan Eklund.

Hur stor del i beslutet har viljan att rädda lokala arbetstillfällen och värna ortens utveckling spelat in?

– En väldigt stor del. Samtidigt funkar det inte att bara gå in med hjärta, vi har en hållbar affärsidé som vi tror på, säger Jan Kristoffersson.

Hur ska ni lyckas när nuvarande verksamhet inte anses vara tillräckligt lönsam?

– Det är en väldigt hårt prispressad bransch med små marginaler. Vi kommer att satsa på en bredare produktflora, inte bara storskalighet, nyutveckling och mot nya kunder, säger Kristoffersson och Larsson.

Platschef Magnus Karlsson är belåten över att man till slut kunde hitta en lösning som räddar ett ansenligt antal arbetstillfällen. Sedan tidigare finns beslut om att reservdelslagret i Torsvik flyttas till Mariestad vilket innebär ett 50-tal lokala jobb. För Electrolux del fortsätter produktionen i samma takt innan man påbörjar den avslutande utfasningen.

– Samtliga anställda kommer att sägas upp på ett och samma bräde. Efter det påbörjas en rekryteringsprocess, dels till reservlagret, dels till det nya bolaget, säger Magnus Karlsson.

En hemlighet

I torsdags firades det slutgiltiga handslaget med glass. Avtalet var klart redan förra fredagen. Köpesumman förblir en affärshemlighet, förkunnar Jan Kristoffersson.

– Kompetenskraven på våra medarbetare kommer att vara högre än de är på fabriken i dag, säger trion samstämmigt.